måndag 28 februari 2011

Surdegsbröd

Tänkte göra ett inlägg om något helt annat än blommor och trädgård.


Jag har aldrig varit nån vidare på att baka bröd, antingen har det blivit för torrt och smuligt eller alldelas för kompakt. Fick ett bra tips av en brödbakande granne som jag testade och faktiskt blev både jag och maken nöjda. Han har länge gnällt om att "köpebröden" inte är goda och har man mackor med sig varje dag på jobb så blir man ju trött på det.

Här kommer receptet om någon annan vill överraska sin make med nybakat bröd. Brödet är bakat med surdeg(som jag tidigare trodde var omständigt men det är hur lätt som helst!)


12 dl ljummet vatten
2 msk sirap
2 msk salt
1/4 paket jäst (OBS! bara 1:a gången)
1 dl matolja
3 dl grahamsmjöl eller grovt rågmjöl
15-20 dl vetemjöl (inte mer!!)
Blanda alla ingredienserna utom vetemjölet som man tar i lite i taget. När man har blandat i ca hälften av vetemjölet så rör om till det blir en jämn kladdig smet - Ta ca 3-4 dl smet och häll i en glasburk, strö 1 msk salt ovanpå och sätt på locket.
Häll på resten av mjölet i den stora smeten och häll sen upp i tre brödformar(jag brukar pensla dom med matolja), OBS! Degen skall var kladdig och ganska lös.
Jäs under duk i 2 timmar, de sista 30 minuterna brukar jag ställa formarna ovanpå spisen som är varm av ugnsvärmen.
Sätt in bröden i 250 grader och sätt ner ugnen till 200 direkt.
Baka i ca 40-45 min.
Burken med den blivande surdegen kan stå framme i rumstemp nån timme så man ser att den börjar växa lite och bubbla sen sätter jag in den i kylskåpet(svalen) och där får den stå en vecka tills jag tar fram den igen. Nu får den stå framme 1-2 timmar, sen använder jag den i nästa brödbak istället för jäst. Så varje vecka tar jag undan ny surdeg som får stå till nästa veckas brödbak. Skulle det inte se ut som det har bubblat i surdegen eller att den inte har växt alls när jag tar fram den så smular jag ner bara någon tsk jäst i den och rör om.





söndag 27 februari 2011

Torra kvistar

Var ute och fotograferade de torra kvistarna som står i rabatterna och letade upp bilder på när samma kvist blommade....kul att se skillnaderna och man längtar ju till våren när man tittar på bilderna..eller??

Kardon

Vinruta

Salvia..tror att det är en kranssalvia men jag är osäker?

Fingerborgshatt


fredag 25 februari 2011

Blommande fredag - En gnutta grönt

En söt blå blomma med en gnutta grönt i!

Fler fina inlägg på ämnet "En gnutta grönt" finner du här
Tack Helena för att du skrev det rätta namnet på min "porslinsblomma" i förra inlägget....det är ju en doftranka. Tur man har Er bloggvänner!

torsdag 24 februari 2011

Titta !

Måsta få visa "min" porslinsblomma som är i full blom! Den är egentligen inte min, jag har den bara till låns under tiden som ägaren är på en längre utlandsemester. Jag är ingen höjdare när det gäller inneblommor så lite stolt är jag faktiskt att den vill blomma hos mig.


Denna vita amaryllis ställde jag undan i ett hörn strax efter jul för det såg inte ut som den tänkte blomma mer...men där misstog jag mig! Upptäckte häromdagen att ännu en stängel hade kommit upp och var precis på väg att blomma. Tur att jag tittade efter annars hade den stått i källaren och blommat nu...

tisdag 22 februari 2011

Blå är min färg!

Har pysslat lite med att ändra utseende på bloggen, den gröna färgen jag hade innan var jag aldrig riktigt nöjd med. Blått är ju MIN färg så nu blev det bättre.Jag har försökt ändra så headern inte ska vara så stor men jag kan inte..är det någon som vet hur man gör collage osv av flera bilder istället...gör ni det i era vanliga fotoprogram eller gör ni det på blogger??

Idag snöar det igen på österlen....pust!!



Igår var jag tvungen att stanna bilen för att fotografera denna fina himmel (igen! har fått dille på att fotta fina saker som sker på vår himmel). Det var alldeles grå himmel förutom på en yta som solen lyste ner igenom och havet blänkte så vackert. Skulle inte kunna bo nånstans där jag inte kunde se eller uppleva havet, det är nått alldeles speciellt med havet.


lördag 19 februari 2011

Raksöm och sicksack!!

Vill börja med att tacka för alla trevliga tolkningar av molnen på mitt förra inlägg. Själv ser jag en liten anka som sträcker sig fram mot sin mamma( fast hon ser vi inte ).
Hela dagen idag har jag ägnat åt att sy nya gardiner till köket och en liten duk blev det också. Hade först inte tänkt ha några omtag men det blev inte så bra som jag hade trott så jag fick leta i mina gömmor, jag visste att nånstans skulle det finnas hemvirkade remsor som skulle funka att ha som omtag. det var Jerrys farmor som virkade dom en gång i tiden och jag har sett dom i lådorna flera gånger under årens lopp men inte visst vad jag skulle använda dom till. Men idag kom dom till användning och jag blev riktigt nöjd faktiskt.
Var uppe i norra skåne förra veckan och köpte nya köksmöbler som jag hittade på blocket. Letade länge i möbelaffärer men det moderna stuket med ekmöbler passar inte in i vårt kök så till slut blev det begagnade. Vi var i stort behov av nya möbler för barnen börjar bli stora och det är kompisar här rätt ofta och vi fick hämta finrumsstolarna varje gång. Men nu har vi sex stolar plus två extra så nu ska alla få plats med sina rumpor!

Tänk vilket arbete farmor Linnea la ner på dessa fina spetsarna.


Önskar Er en trevlig lördagkväll !
Tack för att Ni tittade in !
Mia

fredag 18 februari 2011

Fantasifull - Blommande fredag


Ännu en arbetsvecka är till ända och det är fredag igen och därmed också dags för Blommande fredag. Idag är temat fantasifull.
I tisdags morse när vi precis skulle åka till skolbussen sa Julia -Titta på himlen! mamma,vad fin den är! Vilken färg!
Kameran letades fram och nu kan ni alla se den också!
Alla har vi väl nån gång när vi var små fantiserat om vad molnen på himlen förställer.
Nu tänker jag låta Er fantisera fritt och vill Ni skriva en kommentar om vad ni ser så blir jag jätteglad!
Min tolkning får ni senare för jag vill inte styra er fantasi.

Vill ni ser fler fantasifulla tolkningar så gå in här

söndag 13 februari 2011

Vivornas bästa tid är nu...!


Vi fick mera snö i fredags...PUST!....ville inte ha mer nu, min julros hade nästan slagit ut nån dag innan snön kom och nu har den krypit ihop och gömt sig igen....stackare - det hade jag också gjort om jag var den. Bambi kan ju inte gömma sig så han fryser säkert också.

Var i Ystad på Europablommor häromdagen och köpte några vivor och tack vare dessa fina blommor så får man lite längtan efter vår i alla fall!



Mitt köksfönter blev vårfint !

Den vita fick stå på köksbordet.



Var tvungen att ta några bilder på blomprakten i affären.







fredag 11 februari 2011

Bloming friday - Vinterbild

Temat denna veckan är att välja en vinterbild, det var inte lätt men jag föll för denna från den 3 december förra året.Gillar det blå i bilden.
I skåne fick vi ju vinter innan jul vilket inte är så vanligt här nere.

Gå gärna in här och titta på fler vinterbilder!

Tack för att Ni tittade in och skriv gärna en kommentar det gör mig så glad!

Mia

måndag 7 februari 2011

Palmer och Orkidéer

När man öppnar dörren till Palmhuset på trädgårdsföreningen så faller blicken direkt på denna vackra staty.Hela marken bakom dammen är täckt av hemtrevnad och stora palmer som sträcker sig upp i taket.På en av palmerna så hängde det stora klasar av frön så i ett obevakat ögonblick så "råkade" Agneta få ner några i sin ficka...vi får väl se om det växer några palmer hos henne sen.....



Längre fram i samma del av huset så växer orkidéerna på en vägg. Här kommer bilder på en del av dom.
Tänk om man kunde ha en sån vägg hemma i vardagsrummet!




lördag 5 februari 2011

Blomming friday - Kontraster


Mitt bidrag denna vecka på temat Kontaster blir just att uppleva kontrasten mellan att promenera i parken på Trädgårdsföreningen i Göteborg och sen komma in i det fantastiska palmhuset...som att öppna en dörr mitt i vintern och gå in i sommaren på 3 sekunder.
Palmhuset är uppdelat i tre olika rum och ett av dom är fullt av fantastiska Kamelior i full blom i alla möjliga färger. Finns inte så mycket mer att säga än att det är för alla trädgårdsintresserade värt ett besök.
Bilderna får tala för sig själv.



Helt UNDERBARA att titta nära på !!







Mitt nästa inlägg blir om orkideerna i palmhuset.
Vill ni se fler bilder på temat kontraster så gå in här

tisdag 1 februari 2011

Vi tänder ett ljus för Casper

Idag har vår lille Casper vandrat över regnbågsbron.
Han har inte varit som andra hankatter utan alltid hållit sig här hemma i vår källare och legat på värmepannan och njutit av livet men igår hittade jag honom på golvet alldeles matt och ville inte alls röra sig eller äta nåt. Min man gick ner efter en stund och skulle titta till honom men då var han helt försvunnen. Vi trodde då att det var kanske inte så farligt i alla fall men idag hittade vi honom på källargolvet.SNYFT! det var ju Julias katt så hon blev ju helt förkrossad av sorg. Han ligger nu fint nerbäddad i en fin låda med en kudde som hon har gjort i syslöjden.





Vi kommer att sakna dig lille Casper!