måndag 28 februari 2011

Surdegsbröd

Tänkte göra ett inlägg om något helt annat än blommor och trädgård.


Jag har aldrig varit nån vidare på att baka bröd, antingen har det blivit för torrt och smuligt eller alldelas för kompakt. Fick ett bra tips av en brödbakande granne som jag testade och faktiskt blev både jag och maken nöjda. Han har länge gnällt om att "köpebröden" inte är goda och har man mackor med sig varje dag på jobb så blir man ju trött på det.

Här kommer receptet om någon annan vill överraska sin make med nybakat bröd. Brödet är bakat med surdeg(som jag tidigare trodde var omständigt men det är hur lätt som helst!)


12 dl ljummet vatten
2 msk sirap
2 msk salt
1/4 paket jäst (OBS! bara 1:a gången)
1 dl matolja
3 dl grahamsmjöl eller grovt rågmjöl
15-20 dl vetemjöl (inte mer!!)
Blanda alla ingredienserna utom vetemjölet som man tar i lite i taget. När man har blandat i ca hälften av vetemjölet så rör om till det blir en jämn kladdig smet - Ta ca 3-4 dl smet och häll i en glasburk, strö 1 msk salt ovanpå och sätt på locket.
Häll på resten av mjölet i den stora smeten och häll sen upp i tre brödformar(jag brukar pensla dom med matolja), OBS! Degen skall var kladdig och ganska lös.
Jäs under duk i 2 timmar, de sista 30 minuterna brukar jag ställa formarna ovanpå spisen som är varm av ugnsvärmen.
Sätt in bröden i 250 grader och sätt ner ugnen till 200 direkt.
Baka i ca 40-45 min.
Burken med den blivande surdegen kan stå framme i rumstemp nån timme så man ser att den börjar växa lite och bubbla sen sätter jag in den i kylskåpet(svalen) och där får den stå en vecka tills jag tar fram den igen. Nu får den stå framme 1-2 timmar, sen använder jag den i nästa brödbak istället för jäst. Så varje vecka tar jag undan ny surdeg som får stå till nästa veckas brödbak. Skulle det inte se ut som det har bubblat i surdegen eller att den inte har växt alls när jag tar fram den så smular jag ner bara någon tsk jäst i den och rör om.

2 kommentarer:

  1. Verkar gott!Men jag har tröttnat på att baka just nu...men det går i våger.Har dock aldrig testat surdeg.
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  2. Snyggt jobbat! Det låter smaskigt och enkelt! Jag ska prova, kanske i helgen. Även jag har tappat "baksuget" numera, men det är aldrig försent att börja om!
    Kram från en jättetrött torparkärring (kommer att somna snart)

    SvaraRadera

Skriver du en liten hälsning så blir jag jätteglad!