måndag 27 september 2010

4 nya utevänner!

I går gjorde jag ett besök på Rosenhagens plantskola i Skåne tranås, de annonserade ut perenner för halva priset.Jag fick två stycken med hem. Jag har sedan mitt besök hos Elinore i småland velat ha Höstögat "Moonbeam" och det fanns en planta kvar som tyvärr såg lite skamfilad ut men jag tog den ändå och hoppas på att den blir finare till nästa höst. Köpte även en hosta "Red october", fin variant med röda skälkar och lavendelblå blommor.




Idag efter jobbet var jag på Tågarps trädgård och köpte en annan Höstöga med jättesöta vinröda blommor coreopsis hybrid "Limerock Ruby
".
Fastnade även för en Rödlysing lysimachia atropurpurea, kunde vara svår att övervintra men jag gör ett försök. Den hade väldigt fina silvergrå/gröna blad.

lördag 25 september 2010

Amiraler och drakblommor

Dimmigt och disigt nästan hela dagen så jag hade ingen lust för trädgårdsarbete så det blev kanelbullebak istället. Mumsigt! Ser lite tråkiga ut för pärlsockret var slut här hemma och när man bor en bit ut på landet så kan man ju inte bara sticka till affären och handla en sak så det fick gå utan.



Har just nu massor med fjärilar på min kärleksört, tror att det är röda amiraler dom heter.

Fick en planta varigerad drakmynta i våras och nu blommar den, hade ingen aning om hur blommorna skulle se ut så det blev en trevlig överaskning.Söta!

onsdag 15 september 2010

3 "gull"

Blågull eller "Jacobs stege" finns hos mig i tre varianter.
Här en brokbladig sort med lila blå blommor.
Polemonium caeruleum "Brise D Anjou.


En otroligt söt med aprikosgula klockblommor.Har lite annorlunda bladverk än de andra "gullen".
Polemonium pauciflorum "Doftgull"

Vit Blågull. Polemonium caeruleum "Album"

På önskelistan står "Purple rain" med mörkt bladverk och lila blommor.

lördag 11 september 2010

Tusen stjärnor

Om någon mot förmodan inte har upptäckt varför denna blomma har fått namnet Stjärnflocka så behöver ni inte fundera längre på den saken...titta bara på bilden så ser ni alla tusen stjärnorna...eller? Om inte så klicka upp bilden så den blir större.
Stjärnorna får symbolisera minnet av det som hände i New york för 9 år sedan.

fredag 10 september 2010

Cynara cardunculus

Min roliga blomma växer och det är fler av knopparna som är på gång att blomma. Har kollat i mina böcker och det är en släkting till kronärtskocka. Kardonen är på de flesta ställen ettårig men kan här nere i skåne gå att övervintra, jag hoppas att jag lyckas ett år till, i vintras täckte jag den med halm och granris så jag gör ett nytt försök i år. Bladen ska tydligen gå att äta men det har jag inte försökt, ska säkert tillredas på speciellt vis för att bli goda.Är det någon som vet så tar jag gärna emot tips!

onsdag 8 september 2010

Trädgårdshelg

Helgen som gick var helt i trädgårdens tecken för min del.I lördags började jag dagen på Tågarps trädgård, jag skulle ha plantor till en låg häck utmed vägen som Jerry håller på att göra genom gårdsplanen för sina maskiner. Jag fick allehanda tips av Camilla men fastnade till sist för lavendel. Väl hemma igen så började ogräsrensning m.m för att förbereda för plantering av 40 st! lavendelplantor.
En sak har jag bestämt efter den planteringen och det är att jag ska skaffa mig ett par trädgårdbyxor med knäskydd i för fy vad det var hårt att krypa på knä så länge.

Hos oss har nattfrosten varit nära men ännu så länge har dahliorna klarat sig, dom brukar ju vara det första som stryker med när frosten kommer.Här är en söt röd småblommig sort utan namn, men jag la in bilden mest för den söta humlans skull.


I söndags fortsatte min trädgårdshelg med ett besök hos min bloggvän Elinore i småland och det var mycket trevligt, vilken trädgård och vilken mångfald av växter!! TACK för att jag fick komma! jag hade en hel kasse med mig hem med olika växter.Det var en bit att köra men det var det värt!!

Här har en söt citronfjäril slagit sig ner på min rudbeckia, denna är köpt som en "Magnus" men efter mitt besök hos Elinore i helgen så vet jag nu bättre. Det är en vanlig rudbeckia, skillnaden på denna och äkta "Magnus" är att hos min pekar kronbladen snett nedåt men på "magnus" så står de rakt ut.



Igår fick jag en kul överaskning när jag tog en runda med kameran...En JÄTTETISTEL!!.... är det ju såklart inte men visst liknar det en tistel, jag vet inte om det är nån släkting men min Kardon har ju haft dessa fina "knoppar" ett tag men nu så har det kommit små lila hår på den också, aldrig sett tidigare. Förra året kom det bara blad på den.Den är ca en meter hög med grågröna stora fina blad och 7-8 knoppar som är stora som tennisbollar. Kul växt!!Den är släkt med kronärtskocka tror jag.


Pipörten blommar för andra gången i sommar efter att jag klippte ner den lite efter första blommningen.



Här har vi mitt senaste projekt. Vi hade ett gammalt plommonträd på baksidan av huset när vi flyttade hit som vi sågade ner för två år sedan. Jerry var så klok att han sparade det så nu har vi grävt ner det igen i trädgården. Gjort en liten rabatt runt om och satt murgröna intill och en rosa/vit clematis "Nelly moser" som skall klättra upp på stubben.
Syrran kom när vi gjorde det och hon skulle ju såklart fälla en kommentar..."Först sågar ni ner ett gammalt träd och nu gräver ni ner det igen...tror ni att det ska gro igen eller?? Ni är ju inte kloka!!..Nej det är vi kanske inte men det blir nog fint så småningom.

Nog för idag! vi ses!

Mia