lördag 30 oktober 2010

Sov gott alla blombarn...

Det glimmar i guld och klaraste rött, det prasslar så sakta i parken.
Ty hösten är kommen och almar och lönn de fälla nu bladen till marken:
Så fall, våra blad, fall mjukt och lätt!
Vi väva ett täcke så varmt och så tätt, vi väva ett täcke åt marken.
Se vintern är nära och vädret är grått, nu måste vi värma och lysa!
Vi väva ett täcke så varmt och så gott, att blombarnen icke må frysa.
Sov gott, alla blombarn, sov gott, sov sött,
vi väva ett täcke i gyllene rött, vi väva ett täcke åt marken.


Elsa Beskow






Under natten har någon lagt ett värmande lövtäcke på marken här i min trädgård och nu är blommorna som vid senaste nattfrosten var så här söta snart helt nerbäddade under täcket.

Höstögat

Stjärnflocka


Trädgårdsvivan


Min lilla rosa höstanemon som jag hade med i ett tidigare inlägg.......frostig och fin...

måndag 25 oktober 2010

Mycket regn och lite sol

De senaste dagarna känns det som det bara har regnat hela tiden....riktig höst med andra ord. Har fortfarande lite trädgårdsarbete jag vill hinna med innan den riktiga kylan kommer men man får ju ingen lust att gå ut i regn och rusk. Min gulbladiga smällspirea som står lite skuggigt ska flyttas ut i solen och en hel hög med rosablommande alunrot som ska grävas upp och delas men det får vänta tills vädret blir bättre.
I söndags kväll när regnet upphörde så blev det en underbar höstkväll med en liten stunds sol innan den gick ner för kvällen så då tog jag kameran och gick en liten sväng innan det blev mörkt.

Utsikt från mitt köksfönster...helt underbara höstfärger...


Fröställningarna på den röda rudbeckian är ståtliga även utan de rosa kronbladen.


Grodornas fågelbad har svämmat över......


Just nu öser regnet ner igen utanför fönstret......

fredag 22 oktober 2010

Motljus

Hos Katarina på bloggen Roses and stuf kan man delta i hennes tema blommiga fredag.
Dessa bilder blir mitt bidrag till denna helgens tema "Motljus"
jag vet inte hur man länkar i texten så här är hennes adress.
http://rosorochris.blogspot.com



måndag 18 oktober 2010

Pust och stön för allt ogräs...

Har länge haft hängande över mig att jag skulle göra i ordning den lilla biten under eltrådarna på gården. Men igår tog jag spaden och började gräva bort allt ogräs som har växt VILT där alldeles för länge. Vi sparade den lilla biten i våras när vi rensade hela den andra delen innan vi sådde gräs där och för en månad sen så planterade jag ju 40 st lavendelplantor som en låg häck runt hela gräsmattan.
Men på denna lilla biten hade vi först tänkt ha bara en stor sten och sen singel runt men under arbetets gång igår så kom Jerry på att vi lika gärna kunde ha en rabatt där också... sagt och gjort så fick det bli...



...efter ett par timmars arbete och blåsor i händerna så var ogräset borta och marken ren och fin igen...igen... var egentligen helt fel för det ogräset har växt där ända sedan vi flyttade hit för sex år sedan och så såg det ut överallt här runt huset förresten innan vi började rensa upp bit för bit.



Jerry stack iväg med lastaren och hämtade stenen som han hade planerat skulle ligga där och den kom snart på plats.



Nu upptäckte vi också att lavendeln som jag hade planterat på insidan innan nog skulle var bättre på utsidan så det var bara att gräva upp dom och flytta på dom.



Sen kom Linus med den gamla plogen och den blev också fin där bredvid stenen.



Och innan det var kväll så hade jag fått ner lite växter också i rabatten.
Efter en sådan dag så kan man känna man sig nöjd när man slår sig ner i soffan på kvällen framför TVn.

söndag 10 oktober 2010

Växter på blocket....

Fick av en händelse se en annons på blocket igår om billiga växter, brukar aldrig titta på just den sidan så ibland har man tur....ringde till säljaren och tyckte att det var något bekant med rösten och det visade sig att det var sambon till en gammal arbetskamrat från min tid på S:t Olofs skola. Dom skulle gallra ut i sin trädgård och sålde delade växter för en billig peng.

Tack Ingvar och Ann-charlotte!!


3 stora fina Astilbe, vit, rosa och röd, 2 plantor Mandeltörel,vårkrage, hosta okänd sort,en liten järneksbuske, en liten Rönnspirea.


Man väntar ju inte så gärna på att det ska bli kallt men jag har väntat på nattfrost ett tag nu för att kunna ta in mina dahlior.Inatt var det nog väldigt nära nattfrost så nu grävde jag upp dom fast de inte hade vissnat ner....jag behövde ju platsen till mina nya växter.Den här rabatten grävde jag ju i våras och den fick vara en tillfällig dahliarabatt denna sommar men nu ska det bli en perennrabatt.

Alla dahliorna uppgrävda och namnade.


Äntligen är alla växterna i jorden. Blev riktigt nöjd själv faktiskt!

För flera år sedan innan vi gjorde i ordning trädgården så köpte jag två rosor "Lill Lindfors" som ända tills nu har stått i en massa ogräs och sett ledsna ut invid stallväggen på gården, men idag gjorde jag slag i saken och grävde upp den ena(en var bortom all räddning tyvärr)och planterade i min rabatt så nu kanske den kan få ett nytt liv och se lite gladare ut.



Grävde också upp två av mina Höstanemoner och satte i lilla rabatten vid ingången. Upptäckte då till min stora förvåning att jag hade en liten rosa anemon som jag helt har glömt hur jag fått eller köpt den men söt är den i alla fall.


måndag 4 oktober 2010

Några favoriter....

Har haft många favoriter i trädgården denna sommar men här kommer några av dom.


Först ut blir Spindeltaklöken "Sempervivum arachnoideum" som inte är mer än ett par cm stor och blommar med rosa blommor. När jag fick mina av Kristina i höstas så placerade jag bara dom i en skreva uppe på min stora sten i rabatten med lite sandjord under och i juni kom dessa otroligt söta små blommor.
Fingerborgshatt Penstemon digitalis "Huskers red"
Vacker perenn med sitt röda bladverk och sina söta vita klockblommor. Den blir ca 40-50 cm hög och blommar ganska länge. Trivs mitt i solen.

Sist ut idag blir Pipörten "Centranthus ruber coccineus" , 50 cm hög och med hallonröda blommor. Blommar nästan hela sommaren och klipper man ner efter första blomningen så kommer snabbt en ny omgång.Trivs också i solen.